{ "title": "Skleroterapi Hemoroid", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Skleroterapi-Hemoroid-66473.jpg", "date": "20.01.2024 17:00:47", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Skleroterapi hemoroid, skleroerapi İngiltere'de hemoroid tedavisinde oldukça sık kullanılan çok popüler bir yöntem olmasına rağmen, diğer ülkeler de çok sık kullanılan bir yöntem değildir. Skleroterapi prensipli bir şekilde uygulandığında faydalı olabilmektedir. Skleroterapi hemoroid tedavisi için en fazla bilinen şey, hemoroidal yastıkçıklara ilaç enjekte edilerek yapılması ve onları tromboze etme ilkesine dayandığıdır. Skleroterapi hemoroid tedavisi daha detaylı bir şekilde anlatıldığında faydaları hakkında biraz daha fikir sahibi olabilirsiniz.

Skleroterapi hemoroid tedavisi nedir?

Skleroterapi tedavisi etkisini, hemoroidal yastıkçıkların içerisinde bulunan venlere intravenöz enjekte edilmesi ile solüsyonun yapmış olduğu şiddetli inflamutuvar yanıta bağlı olarak, pakenin altında bulunan adele tabakasına fiksasyon yaparak gösteren bir uygulamadır.

Hemoroid pakesinin içerisine kimyasal maddeler enjekte edilmesi ile oluşturulan, koagülasyon nekrozunun iyileştirilmesi ve skar dokunun mukozayı fikse etmesi yöntemine dayanan bir uygulamadır. Skleroterapi hemoroid tedavisi için kullanılması tavsiye edilen malzeme, badem yağına karıştırılmış %5 oranında fenoldür. Ayrıca hipertonik tuz solüsyonları, kinin, üre ve polihidroksi alkoller de kullanılmaktadır.

Daha öncelerde ise sklerozan madde enjekte edilerek yapılan bir işlemdi. Diğer mukozal fiksasyon yöntemlerine göre üstünlüğü kısa ya da uzun dönem antikoagülan kullanan hastalara da uygulanabiliyor olmasıdır. Skleroterapi uygulamasının en öenmli dezavantajı ise enjeksiyon uygulanan yerin üzerini kaplayan mukozanın nekroze olması ile burada bir türlü iyileşmeyen yaraların olmasıdır. Bu yaralar anestezi altında kürete edilerek iyileştirilmeleri sağlanmaktadır. Anacak kanamalar yara ve akıntı şeklinde uzunca bir süre devam edebilmektedir.

Skleroterapi hemoroid uygulaması, 2.5 mm'lik fenol solüsyon, gabriel iğnesi ile hemoroidal pleksusun tabanına submukozal planda 1 cm derinliğe gelecek şekilde enjekte edilerek yapılır. Skleroterapi hemoroid tedavisi tek bir seansta 3 yastıkçığa enjeksiyon şeklinde yapılmaktadır. Özellikle 1 ve 2. Derece de olan internal hemoroidlerde cerrahiden sonraki nükslerde endikedir.

Skleroterapi hemoroid eksternal hemororidler de son derece ağrılı ve yararsız bir işlemdir. Ayrıca inflamutuvar bağırsak hastalığı olanlarda anal fissür, lenfoma, lösemi hemoroidler de uygulanması kontredikedir. Derin enjeksyondan kaçınılmalıdır. Diskomfort, kanama, tromboz ve nekroz görülebilir. Tekrar etme durumu yüksek olduğundan enjeksiyonlar çoğu kez tekrarlanır.
" } ] }