{ "title": "İnternal Hemoroid", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Internal-Hemoroid-84335.jpg", "date": "21.01.2024 06:50:32", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "İnternal Hemoroid, iç hemoroid olarak bilinen internal hemoroid dentat line'in proksimalin de bulunur. Üzeri hissiz ve anorektal mukoza ile kaplı olan bölgedir. Rektumun içinde yer alırlar. İnternal hemoroid eksternal hemorid kadar ağrılı değildir, sadece prolabe olur veya kanama gösterirler. Çok büyük ve prolabe internal hemoroidler, tromboze olurlar ve üzerlerinde nekroz gelişirse ciddi ağrılara sebep olurlar. İnternal hemoroid de süreç prolaplus, inkarserasyon ve strangülasyon sırlaması ile gerçekleşir.

İnternal hemoroid nedir?

Linea dentatanın proksimalinde, mukoza ile örtülü bir şeklide bulunurlar. Superior rektal ven ile infeiror mesenterik vene drene olurlar. İnternal hemoroidlerin somatik innervasyonları olmadığından gerginlik, ısı, dokunma gibi etkilere karşı duyarlı değildirler. Bu duyuların algılanabilmesi için, linea dentatanın 1.5 cm üzerine çıkılması gerekir.

İnternal hemoroitler prolapsus derecelerine göre sınıflara ayrılırlar
İnternal hemoroid de tedavi nasıldır?

İnternal hemoroid de kanama, prolabe ve tromboze en belirgin semptomlar olup medikal tedavi uygulanıp da sonuç alınamaz ise lastik bant ligasyonu veya cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Anal bölgenin hijyenine önem verilmesi, sıcak su oturma banyoları, dışkılamayı kolaylaştıran ve yumuşatan ilaçlar ve ağrı kesiciler ile tedavi yapılmaktadır.
" } ] }