{ "title": "İç Hemoroid Ameliyatı", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Ic-Hemoroid-Ameliyati-57857.png", "date": "19.01.2024 17:36:02", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "İç hemoroid ameliyatı, halk arasında basur olarak tanımlanan hastalıkta makatın dışarısında meme şeklinde oluşum meydana gelir. Bu oluşumların çoğalması halinde gerekli tedavi yapılmamış ise bağırsağa doğru ilerlemeye yaparak iç basura sebebiyet verir. İçin Hürriyet bu hastalıkta gerekli tedavi ameliyat ile sağlanır. Öncelikli olarak hemoroid makat etrafında görüldüğü zaman gerekli tedavinin yapılması gerekir. Ancak makat bölümünde bulunması kişinin doktora gitmesine çekince yarattığı için hemoroidin ilerlemesine neden olur. Bu süreç içerisinde makatın iç kısmıma yayılan hemoroid hastada sıkıntıları arttırır. Bu süreç içerisinde kanama, aşırı ağrı, zonklama, idrar yaparken güçlük yaşanması, ayrıca dışkılama esnasında kanama ve yırtılma gibi oluşumlara neden olur. Bu durumda kanama şiddetlendiği için hastanın artık doktora giderek gerekti tedavisini yaptırma mecburiyetinde kalır. Bu süreç içerisinde doktora giderilerek gerekli kontrollerin yapılması ardından hastalığın ilerlemesi nedeniyle ameliyattan başka çözüm olmadığı açıklanır. İç hemoroid ameliyatı için öncelikle gerekli hazırlığın yapılması gerekir. Ameliyat olmadan bir gün önce hastanın hastaneye yatarak bağırsağında ve midesinde bulunan yiyeceklerin dışarı çıkartılması için lavman veya ishal yapan ilaç uygulaması yapılır. Bu süreç içerisinde hastanın gıda alımı bırakılır. Böylece bağırsak bölümünde yapılacak cerrahi işlem esnasında doktorun rahatlıkla hareket etmesi sağlanır.

İç hemoroid ameliyatı uygulaması

Klasik ameliyat, doktorun kolaylıkla hareket etmesi için spinal anestezi işlemi gerçekleştirilerek hastanın belden aşağısının uyuşturulması sağlanır. Spinal anestezi uygulaması ile ameliyat sonrasında da 5 saate kadar hastanın ağrılarının olmadığı belirtilir. Ligasure işlemi ile ameliyat gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde makatın iç bölümünde meydana gelen iç hemoroidin giderilmesi için dikişsiz, kansız, cerrahi müdahale uygulanır. Bu yöntem sayesinde hastada kanama ve ağrı olmadığı için hastanın daha rahat iyileşme süreci içerisinde olması sağlanır. İç hemoroid ameliyatı esnasında bu bölümden çıkarılan dokunun doğru ayarlanması gerekir. Bu bölgede bulunan dokuların yeterli miktarda çıkartılmaması iç hemoroidin tekrar etme olasılığını arttırır. Ayrıca dokunun gereğinden fazla çıkartılması makat etrafında daralma oluşturur. Sonrasında tekrar yırtılma gibi problemlere neden olur. Bu bölgede meydana gelen hemoroitin dokularının kesilerek makat halkasının bütünlüğü sağlanır. Ameliyat bittikten sonra vazelin tampon uygulanarak ameliyat işlemi bitirilir.

Thdhal yöntemi, iç hemoroid ameliyatı içerisinde yer alır. Kan akışının giderilmesi için üç damarın bağlanması yöntemidir. Hemoroid yastıkçıkların içerisinde yer alan atardamarların bulunarak gerekli dikişlerin atılması ile kapatılır. Böylece damardan gelen kan akışının engellenmesi sağlanır. Bu cerrahi işlemde kanama ve ağrı olduğu belirtilir. Hastanın iki gün sonrasında günlük yaşamına döndüğü belirtilirken; iki gün içerisinde kişide makat ağrısı, dışkı tutamama veya gaz çıkarma gibi problemler görülür.

Longo yöntemi, iç hemoroid ameliyatı içerisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Makat bölgesindeki şikâyetlerin giderilmesi sağlanır. Başarı oranı oldukça yüksek olmasının yanı sıra ameliyat süresi oldukça kısadır. Hastanın birkaç gün içerisinde günlük hayatına döndüğü belirtilir. Bu işlemde makatın iç kısmında bulunan hemoroitin temizlenmesi ile bir gün sonrasında hastanın tuvalet ihtiyacının rahatlıkla yapması sağlanır. İç tarafta oluşan memelerin yukarı doğru çekilerek hepsinin tekrar içeri girmesi sağlanır. Ameliyattan sonra hastaya 8 saat kadar ağrı kesici uygulaması yapılır. Ağrı gereğinden fazla bulanıyor ise ağrı kesici iğne yapılması gerekir. Ayrıca bu süre zarfında hastanın ılık suya oturması ile bu bölgede bulunan şikâyetlerinin giderilmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde hastanın kesinlikle tuvalet ihtiyacında ıkınmaması gerekir. Aksi halde kanama meydana gelir. Kişinin her gün yatmadan önce ılık suya oturması ile bu bölgeye doktorun vereceği kremi sürmesi gerekir. Üç gün boyunca posasız sıvı gıdalar ile beslenmesi gerekir.
" } ] }