{ "title": "Hemoroid Tanısı", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Hemoroid-Tanisi-45978.jpg", "date": "18.01.2024 22:19:36", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Hemoroid Tanısı, toplumda oldukça sık olarak görülen hemoroid hastalığı, patogenezi tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Kronik konstipasyon, aşırı ıkınmanın neden olduğu defakasyon, anal bölgedeki basınç artışı, artan yaş faktörü ile bağ dokusunun zayıflamasının hemoroid hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Hemoroid tanısı için en kabul gören teori, Tireitz ve Parks ligamentlerinin zayıflaması nedeni ile anal yastıkçıkların ve bununla birlikte mukozanın distale doğru kayması ve prolabe olmasıdır. Bu prolaps ise hemoroidal yastıkçıklardaki venöz kan akımını engelleyerek venlerde dilatasyona neden olur.

Hemoroid tanısı nasıl koyulur, yöntemleri nelerdir?

Hemoroid tanısı için muayane bulguları oldukça önemlidir. Muayene de hemoroidin büyüklük durumu saptanır. 1. Derece hemoroitler anal kanal içinde bulunmakta olan küçük hemoroidlerdir. 2. Derece ise dışkılama sırasında anal kanalda protrüzyona uğrayarak defakasyon sonrasında ise tekrar eski yerlerine çekilen hemoroitlerdir. 3. Derece de ise defakasyon sonrası polebe olduktan sonra anal kanaldaki yerine geri dönmeyen ancak el yarımı ile içeri gönderilen hemoroitleridir. 4. Derecedekiler ise anal kanaldan devamlı olarak prolabe durumunda olanlardır.

Hemoroid tanısı için en sık görülen bulgu rektal kanamadır. Dışkılama öncesi ya da sonrası dışkıya bulaşık olmayan kırmızı kan tipik bir bulgudur. Arterial kanalların yoğun olduğu durumlarda kanama fışkırma tarzında gerçekleşebilmektedir. Hemoroid tanısı için 2. En önemli bulgu dışkılama sonrası temizlenirken ele gelen pakelerdir. Propolus ve tromboz gelişen şiddetli ağrı ise 3. Bulgudur. Perianal ağrı ve ödem, ilk 48 saatlik süreçte pik yaparak günlerce devam edebilmektedir. Hemoroid tanısı için yapılan doktor muayenesinde anal kanalın distalinde tek bir lezyon izlenir. Hemoroit de tekrarlayan tromboz atakları, perinal deride skin tag denilen bulguya neden olur.

Hemoroid tanısı fiziksel muayene sonucunda anaskopi ve rektoskopi yöntemleri ile koyulmaktadır. Tanı koymak için rektal kanama ile hastaneye başvuran hastalarda mutlaka endoskopik tetkikler yapılmalıdır. Defakasyon obstrüksiyon ve rektal prolaplus şüphesi duyulan hastalarda endoskopi yöntemine ek olarak defakografi hemoroid tanısı için gereklidir. Perianal patolojisi bulunan hastalarda kanama, aşıntı, ağrı, mukus akıntısı ve kitle hissi var ise eksiksiz anamnez ve fizik muayene sıklıkla doğru tanıyı koydurur. Kanamalı durumlar diğer hastalıkları da gündeme getirebileceği için hasta mutlaka diğer hastalıklar yönünden de değerlendirilmelidir.
" } ] }