{ "title": "Hemoroid Kanaması", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Hemoroid-Kanamasi-21633.gif", "date": "21.01.2024 07:53:57", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Hemoroid Kanaması; Hemoroid halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. Çok sık rastlanılan bir hastalıktır. Anal kanalın üst bölümünde yer alan genişlemiş damar yanaklarına hemoroid denir. Hemoroid hastalığının belirtileri; ağrı, makatta ele gelen şişlik, makatta renkli taze kanama, kaşıntı, makatta ıslaklık hissi ve akıntı durumlarıdır.

Hemoroid hastalığı neden olur?
Hemoroidde meydana gelen en büyük belirti kanamalı olmasıdır. Makat bölümünde meydana gelen kanamalar genel olarak hemoroid nedeni ile olur. Fakat her makat kanaması hemoroiddir diyemeyiz. Farklı birçok hastalık makatta kanamaya neden olabilir. Bu kanamalar ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle anal kanamalar kesinlikle ciddiye alınmalı, tedavi edilmeli, doktora danışılmalıdır.

Hemoroid Kanaması Neden Olur?

Hasta özellikle acı ve baharatlı besinler ile beslendiği zaman tuvalete çıktığında kanama olması hastalığın doğal yanıdır, normaldir. Aşırı baharatlı olan besinler basur memesinde şişmeye sebep olur. Basur memesinin şişmesi de zorlanmaya neden olur. Bu zorlama ile damarlar genişler, çatlar. Hasta tuvaletini yaparken çatlayan damarlardan kan boşalır. Bu kan; hasta tuvaletini yaparken anüs kasları açık olduğu için kan o sırada gelir. Hemoroid kanaması parlak ve açık kırmızı renge sahiptir. Kan boşalması aşırı fazla olacağı için hastanın tuvalet yapma esnasında ıkınmadan uzak durması gerekir. Hemoroid kanaması tedavi edilmediği sürece hastada kansızlık artar. Bu da hemoroid hastalığının beraberinde getireceği bir problemdir. Ayrıca hemoroid tedavi edilmez ise kalın bağırsak kanserine sebebiyet verir. Bu gibi sorunlar nedeni ile hemoroid tedavi edilmelidir.

Hemoroid Kanaması ve Hemoroid Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemoroid tedavisi çok kolaydır. Fakat bazı hastalar bu hastalıktan utanır ve tanı, teşhis, tedavi için doktora gitmekten uzak durur, ertelerler. Hemoroid kanamasının tedavisi için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken unsur tuvalet yaparken ıkınmamasıdır. Hemoroid doktor kontrolünde ilaç tedavisi ve bununla beraber hastanın alacağı bazı önlemler ile kolaylıkla tedavi edilir. Hastanın aldığı önlemlere rağmen hemoroid geçmediyse ameliyat tercih edilir. Hemoroid ameliyatı genel cerrahlar tarafından yapılır. Bu ameliyat yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. Basit bir işlemdir, bu gibi durumlar nedeni ile hastalık kesinlikle ertelenmeden tedavi edilmelidir.

İlerleyen teknoloji ve tıp sayesinde basur tedavisi oldukça kolaydır. Hemoroid ameliyatı yapıldıktan sonra 4 ile 6 hafta arasında iyileşme gerçekleşir. Hemoroid ameliyatı esnasında basur memesi bağlanır, alınan toplardamarlar dikilir. Dikişler kaynayan ve içe atılan dikişler olduğu için alınmaz. Ağrılar belirli bir süre daha devam eder. Neşter ile ya da lazer ile ameliyat yapılabilir. Ameliyattan sonra 4-5 gün kadar daha kanama devam etmesi normaldir. Ameliyat sonrası hasta; katı besinlerden uzak durmalı, hijyene özen göstermelidir.
" } ] }