{ "title": "Hemoroid Ameliyatı Sonrası Dışkılama", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Hemoroid-Ameliyati-Sonrasi-Diskilama-77893.jpg", "date": "19.01.2024 22:31:34", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Hemoroid ameliyatı sonrası dışkılama; iyileşmenin hızlanması ve hastanın eki sağlığına kavuşması için çok önemlidir. Ameliyat denildiğinde akla ilk gelen şey ameliyat sonrasında kesilen yerin dikilmesi için atılan dikişler gelir. Cerrahi müdahale ne kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin hastanın iyileşmesi ameliyat sonrası bakımla da yakından ilgilidir. Her ameliyat sonrasında ameliyatın yapıldığı bölgeye bağlı olarak bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle hemoroid ameliyatı da bu cerrahi müdahalelerden bir tanesidir. Ameliyat sonrasında hastanın makatında birkaç tane dikiş bulunur. Bu dikişler bir süre sonra kesilen yeri birbirine kaynaştırarak kendiliğinden düşer. Fakat bu işlem gerçekleşinceye kadar dikişlerin zarar görmemesinin sağlanması için hastaya büyük görevler düşmektedir.

Hemoroid ameliyatı sonrası dışkılama ve önemi

Sağlıklı bir birey günde bir defa dışkılama faaliyetini yerine getirir. Fakat bazen beslenme bazen de fizyolojik birtakım nedenlere bağlı olarak dışkılamada zorlanma ve kronik kabızlık yaşanabilir. Bu durum bir süre sonra hemoroide davetiye çıkartır. Hemoriod memesi alındıktan sonrahem dikişlere bir zarar vermeden hızla iyileşmek hem de tekrar hemoroid hastası olmamak için düzenli dışkılama çok önemlidir. Aksi halde dışkılama esnasında fazlaca ıkınma veya sert dışkı yapma dikişlerin atmasına sebep olabilir. Bu nedenle hastanın bu süreci kabız olmadan atlanması sağlanmalıdır.

Hemoroid ameliyatı sonrası dışkılamanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için içeriğinde bol lif barındıran gıda maddeleri tüketilerek bağırsak akışkanlığı sağlanmalıdır. Böylece düzenli bağırsak hareketi sağlanarak hastanın kabız olması engellenmiş olur. Diğer taraftan dışkılamada su tüketiminin ve fiziksel aktivitenin de önemli olduğu kesinlikle akıldan çıkartılmamalıdır. Günde 45 dakika düzenli yürümek, sabahları aç karnına ılık su içmek ve günde en az 2 litre su tüketmek gerekir.
" } ] }