{ "title": "Hamilelikte Hemoroid Ameliyatı", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Hamilelikte-Hemoroid-Ameliyati-32324.jpg", "date": "20.01.2024 08:29:35", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Hamilelikte hemoroid ameliyatı, Hemoroid günümüzde uzmanların da söylemesi ile halk arasında basur olarak bilinmektedir. Bu hastalık oldukça çok kişide gözlemlenebilir ve kişilerin sıkıntılı durumlar geçirmesini sağlamaktadır. Bu durum kişileri sosyal hayatında da oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir. Hemoroid hastalığı teşhisi koyulduktan sonra tedavisine başlanılmaz ve geçer diye düşünülürse daha büyük sıkıntılar oluşturabilir. Hemoroid yani basur hastalığı oluşumu makatta bulunmakta olan kan damarlarının şişmesi bile meydana gelmektedir. Bundan dolayı kişi dışkısını yapmada büyük zorluk çeker ve genellikle makat bölgesinde de yanma, ağrı, kanama ile karşılaşılır. Hemoroid günümüzde en çok da hamilelerde gözlemlenir. Bu durumun nedeni ise gebe annelere verilen kan ve vitamin ilaçlarının annede kabızlık oluşturmasından ve bol su tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Hemoroid ameliyatı gebelikte ıkınmayla alakalı olarak yaygın şekilde görülür.

Hamilelikte hemoroid ameliyatı olunur mu?

Hamilelikte hemoroid ameliyatı çoğu uzmanın en son tercihi arasında olmaktadır. Hemoroid ameliyatı gebelerde uygulanması hem anne hem de bebek açısından oldukça riskli durumlar yaratabilir. Genellikle hamilelikte oluşan hemoroid için uzmanlar ilk olarak uygun olan bebeğe ve anneye zarar vermeyecek olan ilaçlardan ya da fitil desteği vererek en rahat şekilde bu hastalığın sonlanmasını sağlamaktadır. Hamilelik sonrası ise bu hastalık kendiliğinden yok olacağından dolayı herhangi bir cerrahi operasyona gerek kalmamaktadır. Gerek duyulduğu takdirde ise tekrar en son tercih edilir.

Hamilelikte hemoroid hangi durumda yapılır?

Hamilelikte hemoroid ameliyatı çok zorda kalındığında gebenin artık dayanamayacak ve ilaç tedavileri ile giderilmediği durumlarda yapılır. Fakat bu hamileliğin durumuna bağlı olarak değişir. Örneğin hamileliğin ilk başında yani ilk 3 ay dolmadan yapılan herhangi bir ameliyat annede düşüğe rastlanılmasına neden olabilmektedir. Daha sonra bu ameliyat son 3 ayda yapıldığı durumda ise erken doğum gözlemlenebilir. Bu nedenle hamilelikte hemoroid ameliyatının yapılabileceği ve oldukça az risk taşıdığı aylar 4, 5 ve 6 ay olmaktadır. Hamilelikte ise ameliyat lokal anestezi, genel anestezi ve sipinal anestezi olarak hastanın durumuna göre değişerek yapılır. Yani kısaca hamilelik sırasında çok zorda kalmadıkça ameliyat yapılamaz ve bu doğumdan sonrasına ertelenebilir. Ancak bu mümkün değil ise doktor ve anne adayının yapmış olduğu planlama ile 3 ayın bitmesi beklenerek 4, 5 ve 6 ayda ameliyat riski daha azaltmak için yapılabilir. Ertelenemeyecek durumda olan ameliyatlarda ise doktor annede oluşabilecek ya da bebekte oluşabilecek riskleri aile ile paylaşarak ameliyatı yapabilir.
" } ] }