{ "title": "Gebelikte Hemoroid", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Gebelikte-Hemoroid-17382.gif", "date": "20.01.2024 17:49:12", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Gebelikte Hemoroid: Makat etrafında oluşan toplardamarların varisidir. Kalıtımsal geçişin çok görüldüğü bir hastalık grubudur. Hemoroidin oluşması sebebi kabızlıktır. Hastaların birçoğu uzun süre kabızlık rahatsızlığı yaşayan kişilerdir. Halk arasında bağsur, meme ve mayasıl olarak bilinmektedir. İç ve dış hemoroidler olarak sınıflandırılır. Genellikle iç hemoroid oluşumu gözlenir. Birçok kişide hemoroid gelişebilir. Ancak gebelikte hemoroid oluşumu ve var olan hemoroidlerin tetiklenmesi çok daha kolay hale gelir.

Gebelikte Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik süreci, birçok hormonal dengesizliğin neticesinde, vücudumuzdaki hastalıkları tetikleyen ya da birçok değişime neden olan doğal bir süreçtir. Bu sebepten dolayı hamile kadınlarda hemoroid tetiklenebilir ve hemoroid rahatsızlığı oluşumu kolaylaşır. Özellikle de hamileliğin 6. Ayından sonra anne adayına fazlaca rahatsızlık veren semptomlara neden olabilir.

Gebelikte hemoroidin ilk belirtisi dışkılama esnasında dışkıda görülen kandır. Dışkılamanın bitimiyle ya da çok kısa süren kanam her dışkılama da tekrarlar. Bunun dışında dışkılama başladığı andan itibaren bitimine kadar o bölgede ağrı gelişir. Sonrasında ise temizleme esnasında ele gelen kitle ve şişlikte hissedilebilir. Hemoroid içinde kan pıhtılaşırsa ve hemoroid memesi boğulursa bu durum şiddetli ağrıya sebebiyet verir. Öyle ki anne adayı dışkılama esnasında çok sancı yaşar hatta dışkısını yapamaz, oturamaz ve uyku düzenini dahi etkileyecek ağrılara sebep olabilir.

Makatta meme oluşması bazen kanamaya yol açmasa da akıntı ve kaşıntı ile kendisini gösterir. İç hemoroid ise azar azar kanamaya sebep olur ve kan kaybından kaynaklanan demir eksikliği gelişebilir. Bu durumda kanser şüphesinin ekarte edilmesi için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.

Gebelikte hemoroidin daha sık görülme sebebi hormon bozuklukları, progestoron hormonunun düz kaslar içindeki kaslarda gevşetici etki yapması ve rahmin büyümesinden kaynaklanan bu bölgedeki kan basıncının yükselerek büyük damarlara baskı yapması ile hemoroid oluşumu gerçekleşmektedir. Hemoroid hamilelikte görülen en sık varis şeklidir.

Gebelikte Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte hemoroidin tam tedavisi mümkün değildir ancak şikâyetleri azaltmak için ilaç tedavisi uygulanabilir. Gebelikte kortizon kullanımı yasak olduğu için sadece o bölgedeki ödemi almak ve ağrıları hafifletmek için kortizon katkısız krem ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Gebeliğin 3. Ayından sonra varis tedavisinde kullanılan kan dolaşımını düzenleyen ilaçlarda tedaviye eklenebilir. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar hamilelikte kullanılmamaktadır. Ancak kabızlığı engelleyen şurup ve haplar kullanılabilir. Lokal anestezik kremler ve ağrı kesiciler de ağrının şiddetine göre kullanılabilir. Oturma banyoları ise hamilelere erken doğum riskinden dolayı önerilmemektedir. Ancak sıcak suda 20 dakikayı geçmeyecek şekilde oturmakta sakınca görülmemektedir.
" } ] }