{ "title": "Dış Hemoroid Ameliyatı", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Dis-Hemoroid-Ameliyati-53858.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:53", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dış Hemoroid Ameliyatı, Makatta bulunan toplardamarın genişlemesi ve dışkılama esnasında ıkınma sonucu makatın dışına çıkarak elle hissedilmesi durumu olan dış hemoroid rahatsızlığında birçok kişiyi doktordan çekindiği için tedavisini erteler. Bu tutum son derece yanlıştır. Çünkü dış hemoroid ilerleyen zamanlarda daha da genişleyerek tedavi yapılmadığı takdirde dış hemoroid ameliyatına gerek duyulur. Sürekli kabız ya da ishal, genetik yatkınlık, gebelik, ağır bir şey kaldırılması ve yanlış beslenme alışkanlığı nedeniyle ortaya çıkan dış hemoroid ilerlediği durumlarda beslenme tarzında yapılacak değişiklikler, birtakım ilaç ve kremle tedavilerine rağmen iyileşmiyorsa bu durumda uygulanacak olan tedavi yöntemi ameliyattır.

Dış hemoroid ameliyatı nasıl yapılır?

Genellikle 3 ve 4. Derece dış basur durumunda tercih edilen dış basur ameliyatı açık ve kapalı ameliyat şeklinde iki farklı teknikle yapılmaktadır. Açık yapılan dış hemoroid ameliyatından şişmiş damar çıkarılır ve damar yumağı dikilmez. Bu ameliyat tekniğinde birtakım riskler ortaya çıkabileceği için dış hemoroid ameliyatı günümüzde en çok kapalı teknikle yapılmaktadır. Kapalı dış hemoroid ameliyatı spinal anestezi ve lokal anestezi altında yıpranmış olan dokuların kesilerek alınması ve alınan kısımlardaki açıklıkların dikilip yaranın kapatılması şeklinde yapılır.

Dış hemoroid ameliyatı sonrası

Dış hemoroid ameliyatından sonra hastanın çoğunlukla bir gece hastanede yatması gerekir. Çünkü ameliyattan sonra hasta makat bölgesinde ağrı hissedeceği ve bu ağrıların kontrol altına alınması gerektiği için hastanede kalması gerekir. Ameliyatın spinal anestezi ile yapılması durumunda ameliyattan sonra hastanın bacakları uğuşmuş vaziyettedir ve bu durumda hasta ağrı hissetmez. Ameliyat esnasında makata tampon koyulduğu durumlarda spinal anestezinin etkisi henüz geçmeden bu tamponun alınması gerekir ve anestezi etkisi bitmeden hastalığın kendini iyi hissetmesi için genellikle ağrı kesiciye başlanır. Ameliyat sonrasında hasta ağızdan beslenmeye başlanabilir ve hasta kendini iyi hissettiğinde kalkıp yürüyebilir. Dış hemoroid ameliyatından sonra ilk idrar oldukça önemlidir. Ameliyatın ilk günü hasta genellikle dışkılama ihtiyacı hissetmez. Ancak dışkılama ihtiyacı hissederse bu durum normaldir ve endişelenme edilmemesi gerekir. Ameliyattan sonra hafif kanama ve ağrıların olması da normal bir durumdur.

Dış hemoroid ameliyatı iyileşme süresi

Dış hemoroid ameliyatı sonrası hasta ertesi gün evine taburcu edildiğinde iyileşme süresi açısından hijyen konusuna önem vermesinde fayda vardır. Dış hemoroid ameliyatından sonra her hastanın iyileşme süresi farklılık gösterebilir. Ameliyattan 4-5 gün sonra hasta normal işine geri dönebilir. Ancak ameliyat yarasının iyileşmesi 15-30 gün arasında değişebilir. Dışhemoroid ameliyatından sonra hasta ameliyat yerinin bakımını aksatmadan yapmalıdır. Kabızlık problemi oluşmaması için yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi de iyileşme süresinin daha da azalmasına yardımcı olacaktır.
" } ] }