{ "title": "Bebeklerde Hemoroid", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Bebeklerde-Hemoroid-51764.jpg", "date": "19.01.2024 22:45:48", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Bebeklerde hemoroid, makat bölgesindeki damarların kasılmasıyla görülen, basur memelerinin makat dışına sarkması ile olur. Genellikle yetişkin bireylerde görülür. Fakat nadir de olsa bebeklerde de görülür. Bebeklerde hemoroid olmasının sebebi yetişkinler ile aynıdır. Bebeğin anne sütü içtiği sıralarda, anne sütü ile korunduğu zamanlarda hemoroid oluşumu genellikle görülmez. Ancak ek gıda takviyesi yapılan bebeklerde kabızlığın gelişmesi halinde, hemoroid oluşumu ortaya çıkar. Bebeğin sebze ve meyve tüketememesi, yeterli miktarda sıvı alımı olmaması, çikolata tüketimi, beyaz ekmek yenilmesi, aşırı miktarda peynir tüketimi, muz, ananas ve kivi gibi meyvelerin fazla tüketilmesi durumunda bebeklerde hemoroid oluşması görülür.

Bebeklerde Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde hemoroid meydana gelmesiyle, dışkı sertleşecek ve kuru olacağından tuvalet ihtiyacı sırasında ıkınma eylemi gerçekleşecektir. Makat bölgesindeki kan damarlarının sertleşip, daralması ile bebeklerde hemoroid oluşumu meydana gelmektedir. Bunun yanında bebeklerin erken dönemlerde aldığı ek kilolar ile fazla kilolu olunmadı da hemoroid oluşumuna sebebiyet vermektedir.

Bebeklerde hemoroidin ilk belirtileri arasında makat bölgesinde oluşan kan damarlarının daralıp patlayarak, parlak renkte kanama görülür. Bunun yanında dışkıda kanama görülmeleri de belirtileri arasındadır. Anüs bölgesinin sürekli kaşınması da hemoroid belirtilerinin arasındır. Bu durum bebeğinizin canını yakabilir. Bu sebeple bir an önce tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde hemoroid oluşumunu önlemek için ilaç tedavisiyle önlenebilir. Bunun yanı sıra bebekleri her tuvaleti sonrası makat bölgesini ılık su ile yıkayınız. Bebeğin hasta olmaması durumunda günlük sıcak su banyosu yaptırınız. Fakat banyo esnasında sabun kullanmayınız. Çünkü sabun o bölgenin tahriş olmasını sağlayarak, hemoroid memelerinin dışarıya taşmasını sağlar. Bu yüzden her banyo sonrasında o bölgeyi kurutmakta fayda vardır. Ayrıca bebeklerin bezlerinin hijyen açısından sık sık değiştirilmesi gereklidir. Bunun yanında bebeğinize lifli gıdalar vermeye çalışınız. Eğer bu uygulamalar hemoroidi bir iki hafta içerisinde azaltmaz ise acilen doktora danışınız. Doktor vereceği ağrı kesici kremler ile basur oluşmasını engelleyecektir.
" } ] }