{ "title": "Basur Hemoroid", "image": "https://www.hemoroidhastaligi.gen.tr/images/Basur-Hemoroid-85483.jpg", "date": "18.01.2024 23:30:59", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Basur hemoroid, farklı isimler olsa bile aynı hastalığın isimleri olmaktadırlar. Basur daha çok halk arasında kullanılmaktadır. Toplumda birçok kişide görülebilen bir rahatsızlık olan basur hemoroid, şiddetine göre belirtiler vermektedir. Özellikle büyük tuvalet yapma esnasında aşırı ıkınma sonucunda kanama ile kendini göstermektedir. Acı ve baharatlı yiyecekler yendiği zaman ise yanma ve ağrı meydana getirebilmektedir. Ayrıca makat bölgesinde baskı oluşturabilecek sporlar ve sürekli oturarak iş yapanlarda risk yüksek olmaktadır.

Basur hemoroid iç ve dış basur olmak üzere ikiye ayrılmaktadır

İç basur: bu tür anüs bölgesinin dışkılamadan sonra kapanmasını sağlayan kasların üzerinde bulunan toplardamarlarda meydana gelmektedir. İç basur oluştuğunda en çok göze çarpan belirti mukoza sarkması olmaktadır. İç basur dışkılama esnasında makattan dışarı sarkabilmektedir.

Dış basur: bu basur türü de yine anüs bölgesinde bulunan kasın altında bulunan toplardamarda meydana gelen genişlemeden kaynaklanmaktadır. Dış basur sebebiyle kanama ve enfeksiyon olabilmektedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Basur hemoroid tedavisinde rahatsızlığın şiddeti ve hastanın yakınmaları göz önünde bulunmaktadır. Hastalık başlangıç evresinde ise sık tuvalete çıkma bölgenin fazla zorlanmasını engellemiş olacaktır. Yani hastanın tuvaleti geldiği zaman bekletmesi ve uzun süre tutması bölgede baskı meydana getirecektir. Tedavi sürecinde ve sonrasında kahve, hardal ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Tedavide ilerlemiş vakalarda cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Bu şekilde yapılan uygulama ile basur olan bölge temizlenmektedir. Ancak tekrar etmemesi için kişinin yaşam şeklini dikkat etmesi gerekmektedir.
" } ] }